Trots barmark – nu är det bra löneglid i huvudstan
Den psykologiska spärren vid 200 kronor har nu släppt helt och hållet och snittlönen har rusat upp i 216 kronor i timmen för ackordsarbetarna. Det innebär att det helt säkert finns bygglag som i vissa mätningar nu börjar lukta på 250 kronor i timmen allt oftare. För dem som arbetar på tidlön är detta ljuv musik. Kopplingen mellan de olika löneformerna är tydlig och tidlönarna i Stockholm tar denna gång ett hopp upp till 182:66 kronor per timme – en ökning med över 3 procent jämfört med förra året.
KLICKA HÄR OCH LÄS HELA DEN SENASTE LÖNESTATISTIKEN (PDF-dokument, 286 kB)
Annat var det för några år sedan. Då var Stockholm inte löneledande, utan det fanns ett par andra större lok ute i landet – inte minst region Öst. Men efter diverse lönekonflikter i områden där loken varit som starkast har de fått en dämpad utveckling. I stället har Stockholm alltså seglat förbi och nu även ifrån. Till viss del för att de inte haft samma infekterade stämning och lika många bråk mellan Byggnads och Sveriges Byggindustrier. Möjligen kan det bero på att maktbalansen ser annorlunda ut där eller så handlar det bara om bättre personkemi mellan parterna.
Hur som kommer löneracet i Stockholm nu att flyta ut som ringar på vattnet över hela landet. Men för det krävs det att arbetslösheten kryper nedåt där det i dag ligger högt och att det finns bygglag som orkar sätta sig i loket och dra vagnarna.
CENNETH NIKLASSON, lönereporter
Nytt denna gång är att vi även redovisar hur många timmar det handlar om när det gäller prestationslönen. En tumregel där är att en person på heltid gör ungefär 500 timmar på tre månader.